Inspiratie

“Wat een kunstwerk is de mens, hoe nobel van verstand, hoe eindeloos rijk aan mogelijkheden en toch … vóór mij, wat is de betekenis daarvan?”, uit Hamlet van Shakespeare.

“En toch … voor mij” – hoe beleef ik dat van dat kunstwerk en nobele verstand en al die mogelijkheden in mijn gewone dagelijkse bestaan met alle ups en downs? De gang door het leven maakt ons er meestal bewust van dat wij sterke en minder sterke kanten hebben. Daar gaan wij allemaal op onze eigen manier mee om, maar allemaal willen wij ergens gelukkig worden. Alleen, hoe doen we dat: gelukkig worden?

Met ons nobel verstand? Fascinerend vind ik de nieuwe ontdekkingen van de wetenschap over de menselijke geest. Vooral de neurowetenschap en de zogeheten positieve psychologie (die de nadruk legt op menselijke mogelijkheden) boeien mij, ze laten zien hoe onze keuzes van invloed zijn op wie wij worden. Daarnaast is het een universeel inzicht uit de oude wijsheidstradities dat de mens zeker ook zijn gevoel, zijn hart, moet laten meespreken om gelukkig te kunnen worden.

Ik vind het mooi om te zien dat het inderdaad zo werkt: als mensen hun gevoel en hun verstand op harmonieuze wijze weten te integreren, dan lijken zij de kunst van het leven te verstaan en boren zij rijke mogelijkheden aan.

Ik put mijn inspiratie uit alle bronnen die dat proces van integratie van gevoel en verstand verhelderen. Met het oog op geluk, flow, heling, bewustzijn, individuatie of hoe men het welbevinden waartoe dat leidt, ook wil aanduiden.